Урин дулаан хаврын улиралд та бид дархлаагаа дэмжих С аминдэмээр баялаг жимс жимсгэнийг (нохойн хошуу, чацаргана, аньс, долоогоно, мөн амтат жүрж, мандарин, лимон зэрэг цитрусын төрлийн жимснүүд) сонгохоос гадна ямар ч улиралд зохистой хооллосноор эрүүл мэндээ хамгаалж, олон төрлийн өвчлөлөөс сэргийлэх боломжтой юм.
Энгийн эрүүл хооллох аргыг танилцуулъя:
Эрүүл хооллох арга
Гэртээ хооллох зөв хэв маягаас гэр бүлийн зохистой хооллолт эхэлнэ:
- Гэр бүлээрээ ширээ тойрон сууж хооллох нь эрүүл тэнцвэртэй хооллох боломжийг олгодог
- Хоол хийх арга барилдаа анхаарах, давсны хэмжээ, хоолны найрлага зэрэгт анхаарах
- Шим тэжээллэг хооллохын тулд жимс, ногоо, өөхгүй мах, бүтэн үрийн бүтээгдэхүүн түлхүү хэрэглэх
Өлсөж, хоол сойлгүйгээр зохистой хооллох: эрүүл хооллох зуршил нь бие махбодийг шим тэжээлээр хангаж өгдөг
- Бага багаар хооллох нь дуртай хоолноосоо татгалзахаас хялбар байдаг
- Бүтэн үрийн үр тариа болон жимс, ногоо зэрэг эслэгээр баялаг хүнсийг хоолондоо оруулах нь цатгалан мэдрэмж төрүүлэх буюу өлсөх мэдрэмжийг бууруулдаг
- Хоосон илчлэгтэй, чихэрлэг ундааг (хийжүүлсэн) битгий худалдаж аваарай
Тавган дахь хоолоо зохистой харьцаатай болгох:
Эрүүл хооллолт нь эрүүл хүнсийг зохистой харьцаагаар хэрэглэхээс эхэлдэг. Илүү энерги авах энгийн арга бол зөв хүнсийг сонгох юм.
- Жимс болон хүнсний ногоо, бүтэн үрийн үр тариа, шош, самар, өөхгүй мах, тослог багатай сүү цагаан идээ болон эрүүл тосыг сонгоорой.
- Өөхтэй болон боловсруулсан махан бүтээгдэхүүн (хиам, зайдас...), хатуу тос буюу маргарин, даршилсан давсалсан бүтээгдэхүүн болон амттанаас татгалзах
- Боловсруулсан тос (транс тос)-оос татгалзах
Өөх тоснууд бүгд муу биш:
Таны биед тос хэрэгцээтэй боловч зарим нь бусдаасаа илүү сайн юм. Биедээ хэрэгцээтэй сайн тосоор муу тосыг солиж хэрэглээрэй.
- Эрүүл өөх тос нь халуун орны бус шингэн тос, самар, үр, авокадо болон загасны маханд байна.
- Мах болон сүүн бүтээгдэхүүний мөн кокосны тос болон далдуу модны тос зэрэг хатуу, ханасан тос нь Муу өөх тос юм.
- Зарим боловсруулсан хүнсэнд агуулагддаг транс тос болон хэсэгчлэн гидрогенжүүлсэн тосноос татгалзах хэрэгтэй
Өлсөхгүйгээр ногоон хоолтон болох: Хүнсний ногоо идэх нь транс тос болон ханасан тосны хүчил зэрэг нийт өөх тосны хэрэглээг багасгахад туслана. Амьтны гаралтай хүнсийг хязгаарлах бага зэргийн оролдлого л таньд ашигтай байх болно.
- Уураг болон амин хүчлээ амьтны гаралтай хүнсний оронд хүнсний ногоо, бүхэл үрийн үр тариа, шош зэргээс авах
- Хүнсний ногоо, хатаасан шош, бууцай ба хатаасан жимс зэрэг нь төмрөөр баялаг хүсний ногоонд үндэслэсэн хооллолт юм
- Витамин В12 болон Д, цайр, кальциар баялаг хүнсээр хооллох
Ухаалаг орлуулалт хийх: Зарим нэгэн эрүүл бус хооллолтыг эрүүлээр солих эрмэлзэл байвал жижиг өөрчлөлт нь удаан хугацааны туршид том өөрчлөлтийг хийх болно.
- Хоолны жоронд амтлагч крем (тосны) оронд тослог багатай йогурт (тараг) сонгох
- Шарсан амттан, зуушны оронд жигнэсэн, давс багатай амттан, зууш сонгох
- Гадуур хооллох үед, шарсан хоолны оронд гриллдсэн, өнгө нэмэх ногоо, ногооны салад сонгох /Эмчилгээний хоолзүйч: О.Хонгорзул/