Эрүүл мэндийн яамнаас цагийн үеийн нөхцөл байдлаас шалтгаалж иргэд, аж ахуйн нэгжүүдэд холбогдох зөвлөгөөг өгсөөр байна. Энэ удаа мах боловсруулах үйлдвэрлэл, худалдаа эрхлэгчдэд зориулсан зөвлөгөөг хүргэж байна.
Аж ахуйн нэгжид:
- • Биеийн халуун үзэх
- • Ам, нүүрний хаалт зүүх
- • Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
- • Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
- • Спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгч байршуулах
- • Агааржуулагч ажиллуулах, агаар сэлгэлт тогтмол хийх
- • Махны мод, тавцан, хутга, хөрөө, махны машин зэргийг хэрэглэх бүртээ зориулалтын шингэнээр угааж цэвэрлэх
- • Бохирдсон хормогч, ханцуйвчийг зориулалтын шингэнээр тогтмол угааж цэвэрлэх
- • Сандал, хөргөгч, хаалганы бариул, хана, шал зэрэг хатуу гадаргууг 1л усанд 25мл белизна хийсэн уусмалаар өдөрт 2-оос доошгүй удаа халдваргүйжүүлэх
- • Сард 1 удаа мэргэжлийн байгууллагаар халдваргүйжүүлэлт хийлгэх
- • Халдвар судлагч, хүнсний технологич, эрүүл ахуйчийн бүрэлдэхүүнтэй багийг урьдчилан томилон, халдвар эсэргүүцэх төлөвлөгөөтэй байх
- • Халдвар хамгааллын хяналт тавих хүн ажиллуулах
- • Хог хаягдлыг ил задгай хаяхгүй байх
- • Коронавируст халдвараас урьдчилан сэргийлэх зөвлөмжийг ил тод байршуулах
- • Халуурах, ханиах, цээжээр өвдөх зэрэг шинж тэмдэг илэрвэл 119, 1800-0119 дугаарт хандах
Мах бэлтгэгч, худалдагч нарт:
- • Ам, нүүрний хаалт зүүх
- • Малгай, хормогч, бээлий өмсөх
- • Хүн хооронд 1.5-2 метрийн зай барих
- • Гараа сайтар савандаж угаах
- • Нойтон сальфетка, спиртэн суурьтай гар халдваргүйжүүлэгчтэй байх
- • Махны мод, хутга, ирлэгч зэргийг бусадтай сольж хэрэглэхгүй байх
- • Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
- • Бохир гараар ам, хамар, нүүрэндээ хүрэхгүй байх
- • Ажлын хувцсаа тогтмол угааж, цэвэрлэх, хоорондоо солихгүй байх
- • Ус, ундаа ам дамжуулан хэрэглэхгүй байх
Үйлчлүүлэгчдэд :
- • Амны хаалт зүүх
- • Маханд гар хүрэхгүй байх
- • Бэлэн мөнгөөр аль болох тооцоо хийхгүй байх
- • Тахиа, загасны махыг угааж хэрэглэх
- • Далайн гаралтай бүтээгдэхүүн аль болох хэрэглэхгүй байх
- • Сав,баглаа, боодлыг чийгтэй алчуур, нойтон сальфетикаар арчих
- • Түүхий болон боловсруулсан бүтээгдэхүүнийг тус тусад нь байлгах
Эх сурвалж: shuurhai.mn Б.ЗАЯА